Има ли разлика между ателие, боксониера и гарсониера? 🤔

11 Окт 2022

Време за четене: 1 минути

В днешно време апартаменти, ситуирани в сгради старо строителство като гарсониера и боксониера често се заменят от определението “едностаен” или „еднопространствен“. Тъй като много жилища претърпяват основни ремонти – усвояват се тераси, бутат се стени, обединяват се стаи и коридори, купувачите често се объркват в търсенето. Именно заради това бихме искали да разясним няколко понятия:

1. Боксониера – Боксониерата е малко жилище, което се състои само от една стая с кухненски бокс. Възможно е и да няма входно антре. От самата стая се влиза в банята. Може да има и малък балкон. Често се среща в обявите  като “едностаен – боксониера”. Как да ги различите?

Най-лесният начин да различите боксониерата от гарсониерата е по площта. 

Обикновено тя може да е 19 кв. м., 24 кв. м., също 30 кв. м. или много рядко 45 кв. м. (когато e включена тераса).

2. Гарсониера – Това е френска дума garçonnière– място на ерген, garçon – момче, младеж, ерген. В миналия век с това се е означавало “егренско жилище” или първият дом на порасналото дете, което се отделя от семейното жилище на родителите си. Среща се в обявите и като “гарсониера – едностаен”.

Площта e между 37 и 45 кв.м.

Заедно с боксониерата това е най-малкия по площ апартамент. Обикновено в него няма преградни стени. Състои се от една стая, отделна кухня и баня с тоалетна. Среща се в обявите за имоти и като “едностаен апартамент“.

3. Ателието – Това може да бъде една голяма празна стая, с обособен санитарен възел. През ХХ век се използва главно за прилежащо жилище към основното жилище, което служи за творческа стая или за занаятчийски цели. Може да бъде в мазето или на тавана.

Законът не допуска ателиета да се използват като жилища, съответно на адреса на ателиетата не може да се извършва адресна регистрация, доколкото същите нямат жилищно предназначение.

Въпреки това обаче, по-голямата част от купувачите закупуват ателиета именно с цел да ги използват като жилища.