Наемателят е причинил щети на имота под наем — какви са правата ми?

21 Юли 2022

Време за четене: 1 минута

В тази статия ще Ви разкажем за най-честите проблеми, с които се сблъскват наемодателите и ще Ви дадем съвети за бързото им решение!

 

Имуществени щети могат да възникнат поради инциденти, невнимание, природни бедствия или износване. Коригирането и подмяната на счупените вещи могат да достигнат значителна сума. Ето защо е изключително важно да се знае кой поема отговорността: дали е наемателят или наемодателят.

 

Тук сме изброили няколко често срещани проблеми:

  • Пукнатини и счупвания на като прозорци, мебели и осветителни тела. Това може да се случи поради инцидент, небрежност или злонамерено поведение от страна на наемателите или техните гости. В такъв случай наемателят е отговорен за ремонта.
  • Петна или обезцветяване извън нормалното износване. Зоните като стени, килими, мебели и уреди са уязвими. Отговорността пада на страната на наемателя, ако проблемът се дължи на злонамереност, небрежност или инциденти, причинени от тях самите или техните гости.
  • Наемателят носи отговорност за щети причинени от домашни любимци като драскотини, петна или счупвания.

 

 

Права на наемодателя, когато наемател причини щети.

 

Като собственик на недвижим имот може да се почувствате безпомощни, в случай, че получите жилището си в състояние различно от това, в което сте го предали. В действителност, ако знаете правата и задълженията си, не трябва да се колебаете да защитите интересите си. Следните опции можете да разгледате:

        Поискайте от наемателя да поправи щетите изцяло.

 

  • Задръжте гаранционния депозит на наемателя.

 

  • Поискайте от наемателя да освободи имота незабавно.

 

Горните действия са приложими само когато има валиден договор за наем. Но можете да избегнете значително количество спорове, като просто се доверите на професионална агенция за недвижими имоти, която да подбере кандидат наемателите Ви. Да, ще заплатите комисионна, но отплатата, която ще получите в бъдеще си заслужава.