Видове строителство – тухла, панел, ЕПК. Какви са разликите? 🤯

15 Авг 2022

Време за четене: 2 минути

Една от големите разлики е различните квадратури между 2 апартамента с едно и също съотношение. Например двустаен апартамент старо строителство и двустаен апартамент ново строителство. Разликата е такава, че в старото строителство имаме задължително отделена кухня в апартамента, която не се брои за стая. Към такъв тип апартаменти в старото троителство не влиза в общата квадратура - тераса, балкон, мазе или таванско помещение – смята се само чистата площ на апартамента. Докато при новото строителство, кухнята не е задължително отеделна от всички други стаи, според броя стаи се определя вида на апартамента. Разликата в квадратните метри в нотариалния акт е, че към квадратурата влизат - тераса, балкон, мазе, таванско помещение и част от общите части на кооперацията. Общите части от входа се определят от това, колко квадратни метри има на един етаж и се делят между апартаментите на етажа.  

Панел

Панелните блокове са лесни за разпознаване, не са по високи от 9 етажа, с класически еднотипни балкони и визия. Цените на подобни апартаменти са по-ниски от останалите, но много зависи от местоположението и подобренията в имота. Характерното за панелното строителство е, че то се състои от стени от бетонни плочи, свързани помежду си със „свръзки“. Като минус тук можем да кажем, че тези жилища почти нямат топло и шумоизолация, приемат бързо външната температура. Често се случва появата на мухъл, заради не добрите свръзки между отделните панели. Друг минус е, че при такъв вид строителство преустройствата са ограничени. За този тип строителство е характерно, че няма ограничения в броя входове.

ПК (Пълзящ кофраж)

Същността на метода „пълзящ кофраж“ се състои в изграждането на непрекъснати вертикални и предимно стенни конструкции от армиран бетон – по цялата височина на сградата. Недостатъци са: по-голям разход на бетон и стомана – не са разрешени и възможни преустройства по време на експоатация на сградата! ПК строителството може да го познаете по това, че са от 9 до 12 етажа.

ЕПК (Едроплощен кофраж)

Това са другите лесно разпознаваеми блокове като строителство, това са всички високи блокове над 10 етажа. Този вид строителство е по-устойчиво на земетресения. Една от основните разлики с панелното строителство е ,че при ЕПК бетона се излива нацяло по време на строителството, което прави сградите по -стабилни и по-скъпи от панелите. При ЕПК строителството вътрешните стени, които не са носещи, могат да бъдат изградени от различни материали, дори и от тухли, което дава по-голяма възможност за преустройства, за разлика от панелите. Топло и шумоизолацията на този вид строителство е малко по-добра от тази на панелните, макар, че това може да бъде променено.

Тухлено строителство

Това изглежда най-добрия вариант за жилище, но не трябва да пренебрегваме факта, че това са и най-скъпите жилища. Най-големият плюс за разлика от панелното и ЕПК строителството е, че тухлените сгради са с най-добра топло и шумоизолация. При този вид строителство имаме по-големи и интересни възможности за преустройства. Минусът тук е основно ценови, тухлените сгради са едни от най-скъпите и запазват цените си с времето. Добре е да се знае, че има фактическа разлика между старото и новото тухлено строителство. Препоръчваме тухлени сгради като най-ефективна дългосрочна инвестиция. Старите тухлени сгради най – често се срещат в квартали като Център, Оборище, Докторски паметник и Лозенец. А новите тухлени сгради преобладават най – много в най – новите квартали на София, това са Студентски град, Малинова долина, Витоша, Кръстова вада и Манастирски ливади. 

Гредоред

Те са с дървен носещ скелет на външните и вътрешни носещи стени, които са със зидария от тухли или кирпич на варов или глинен разтвор. Подовите настилки са от дървен гредоред. В миналото по този начин са се изграждали жилищни сгради.