РЗП и ЗП - Каква е разликата?

ЗП (Застроена площ) и РЗП (Разгърната застроена площ) са две изключително важни понятия в света на недвижимите имоти. Те се използват за измерване и оценка на застроените площи и са от съществено значение при проектирането, строителството и търговията с недвижими имоти. Знанието и разбирането на тези понятия са съществено важни, както за инвеститорите, така и за всеки един собственик на имот.

Време за четене: 1 минута

Прочети повече »

Оценка на недвижим имот

Оценката на недвижим имот е важен процес, който играе ключова роля както за собствениците на имоти, така и пазара на недвижимите имоти. Тя представлява определянето на стойността на конкретен имот чрез използването на различни методи и фактори.

Време за четене: 1 минути

Прочети повече »

Адресна регистрация - задължение или избор?

Промяната на адресната регистрация е важна процедура, която трябва да се извърши в рамките на 30 дни след промяна на мястото на пребиваване. Тук е важно да обърнем внимание, че има разлика между постоянен и настоящ адрес.

Време за четене: 2 минути

Прочети повече »

ВЗЕ ли правилното РЕШЕНИЕ? - това ли са твоите...

Изборът на правилните наематели за твоя апартамент под наем е ключов момент при управлението му. Независимо дали си нов в този бизнес или си човек с дългогодишен опит с отдаването на имоти, следва да обърнеш внимание на няколко важни фактора, за да си гарантираш безпроблемни и коректни наематели.

Време за четене: 1 минути

Прочети повече »

10 съвета, без които няма да намериш имота на мечтите си!

Планирате да закупите свой собствен имот? Това е важна стъпка в живота на всеки и изисква задълбочено разсъждение и подготовка. Преди да влезете в тази вълнуваща авантюра, имайте предвид следните 10 съвета, които ще ви помогнат да направите правилния избор.

Време за четене: 1 минути

Прочети повече »

Допълнителни такси при покупко-продажба

В съвременното общество инвестирането в недвижими имоти е обичайна и модерна финансова практика. Този процес обаче включва и редица сложни правни и финансови аспекти. Един от ключовите аспекти при сделките с недвижими имоти са законовите такси, които трябва да бъдат заплатени по време на процеса на покупко-продажба. Днес  ще разгледаме основните такси, които се изискват при сделки с недвижими имоти и как те се определят, предоставяйки ценна информация за бъдещи собственици и инвеститори в тази област.

Време за четене: 1 минути

Прочети повече »

Данъчна оценка на имот - защо ни е нужна?

При продажбата на недвижим имот се налага да се изпълни редица задължения и да се представи необходимата документация. Един от ключовите етапи в този процес е издаването на данъчна оценка на имота. В следващата статия ще разгледаме в детайли какво представлява този процес и защо е от съществено значение.

Време за четене: 2 минути

Прочети повече »

България на прага на НОВО НАЧАЛО ?

Времето идва. Време за размисъл. България е на прага на ново начало.  Темата, която е актуална напоследък, а именно влизането ни в еврозоната, за приемането на еврото като наша основна валута.

Време за четене: 2 минути

Прочети повече »

Малинова долина – кварталът на бъдещето!

В София, столицата на България, непрекъснато се развиват нови квартали, които предлагат модерен начин на живот и удобства за своите жители. Един такъв квартал, който завладява вниманието на много хора, е Малинова долина.

Време за четене: 2 минути

Прочети повече »

Инфлацията влияе ли върху имотния пазар?

През 2023 година на българския имотен пазар, инфлацията изпъкна като ключов фактор, диктуващ движението на цените на недвижимите имоти. По същество, инфлацията представлява увеличение на общото ниво на цените в икономиката. И тя не пропусна да се забележи и при нас - вълната от ценово нарастване се улови и в сферата на имотите.

Време за четене: 1 минути

Прочети повече »