България на прага на НОВО НАЧАЛО ?

26 Авг 2023

Време за четене: 2 минути

Времето идва. Време за размисъл. България е на прага на ново начало.  Темата, която е актуална напоследък, а именно влизането ни в еврозоната, за приемането на еврото като наша основна валута.

Експерти предвещават бъдещето, но дали сме наясно с пълната картина? Дали влизането в еврозоната ще ни поднесе благосъстояние или рискове? Нашата обективност е насочена към недвижимите имоти, към решения, които влияят на нашия живот.

Един важен факт: влизането в еврозоната не ни обрича на успех или банкрут. Някои от държавите, минали по този път се справят добре, управлявайки дългове и изграждайки икономика с висока добавена стойност. Има и примери като съседна Гърция, където икономическата стабилност се провали.

Точно този опит на Гърция ни подсказва важни уроци. Светлина в края на тунела – Янис Варуфакис, бивш финансов министър на Гърция, принципен и решителен, той ни разказва за смутните дни на Гърция след кризата. Неговият глас се издига срещу строгите икономически мерки, наложени от ЕС, ЕК и МВФ. Става въпрос за "Спасителния план", за нови заеми, които трябваше да спасят Гърция.

Дори след референдум, в който народът гласува "Против", изненадващо, премиерът Ципрас се съгласява с условията на "тройката", а Варуфакис си дава оставка. Принципи и несъгласие, защото в този свят, когато се доближиш до банкрут, не приемаш нови заеми, а преговаряш условията на старите.

Следвайки редиците на Варуфакис, съсредоточаваме се върху ключовите аспекти. Когато еврото влезе в играта, в нашите земи ще потекат пари от големи банки и инвеститори. Старт на процес, който води до поскъпване на имоти и активи. Финансовата елита иска техните активи да блестят в евро, да създадат луксозна и сигурна атмосфера за чуждестранните инвеститори.

Това е време на вълнения, на промени в пазарите. Но има риск, който не можем да пренебрегнем. Ако дойде по-сериозна финансова буря, потокът на пари може да спре. Заемите ще станат бреме, което държавата и хората може да не издържат. Виждаме точно това в Гърция след 2008г.

След всичко това, питаме се: къде ще ни отведе нашата следваща стъпка? Във вълнуващата игра на икономиката, решенията са наши. Жилищата, активите, всичко това са фрагменти от пъзела, който трябва да сглобим. Но не забравяйте уроците на миналото.

Пристъпването към еврозоната не пренебрегва по себе си, че икономиката, държавата и народът ще разцъфтят, нито, че ще доведе към банкрут. Истината е, че в реалността има движение на баланса - държави успяват да израстнат в сила, поддържайки дълга под контрол, създавайки икономика с висок стандарт. В същото време други, като нашия съсед Гърция, изпадат в положение, в което дългът превъзхожда възможностите им за плащане, довеждайки ги почти до края.

В България какво ще стане? Цените на активите, включително имотите, ще нараснат с неочаквани размери ?

Сценарият на смяна на лев с евро има своите позитивни страни - чуждите инвестиции могат да донесат бизнеси и продукти с висока стойност. Но той също така има и своите негативни страни - може да ни изправи пред предизвикателства, които не сме готови да се справим. Така че, в момента на преобладаваща еуфория, нека не забравяме да зададем въпроса: подготвени ли сме? Според Варуфакис, действителността на икономиката не е просто абстракция, а жизнено реалност, която трябва да бъде съобразена с отчетливите уроци от миналото.

В светлината на предстоящото приемане на еврото, недвижимите имоти в България се оформят като атрактивен пазар за инвеститори. Този нов валутен статус ще привлече вниманието на инвеститори от Германия, Франция, Белгия и скандинавските държави, които обичат да инвестират в еврозоната, избягвайки валутни рискове. Но преди да се разгърне тази нова възможност, инвеститорите трябва да намерят правилните проекти и обекти за инвестиции.

Влизането в еврозоната носи нови възможности. За жилищните имоти се очаква да настъпи стабилизация на цените, благодарение на по-ниски рискове и възможно падане на лихвите по ипотечни кредити. Този нов валутен статус обаче не гарантира моментален капиталов поток, а инвеститорите трябва да бъдат внимателни и селективни в избора на инвестиционни обекти.

Така, в света на недвижимите имоти в България, влизането в еврозоната създава нови перспективи, но с временни предизвикателства, които инвеститорите трябва да преодолеят, за да се насладят на този нов етап на инвестиции.

Какво ще стане след влизането ни в еврозоната? Този въпрос няма единствен отговор. Отговорът е продукт на нашите решения, нашите действия и нашата подготовка. В драмата на икономическата сцена, ние сме актьорите. Но, както всеки добър режисьор, нека не забравяме да се научим от опита на другите. Нека се въоръжим с знание и реалистични очаквания, преди да излезем на сцената и да се включим в представлението, наречено "Евро".

Нека да бъдем готови да играем с мъдрост и отговорност.