Какво трябва да знаеш, когато купуваш жилище за първи път? 💸

12 Сеп 2022

Време за четене: 2 минути

1.  Анализирайте финансите си

 Трябва да разполагате с ваши лични финанси, за да бъдете одобрени за ипотека. Ипотечните кредитори искат да видят, че имате добро кредитно досие, така че вашият кредитен рейтинг е един от най-важните фактори, които се вземат под внимание. Ето защо е добра идея да дадете приоритет на изплащането на дългове или заеми, преди да се подготвите да купите нов дом. 

2.   Определете колко авансово плащане можете да си позволите

 Друга причина да изплатите дългове или кредити, преди да купите жилище, е, че можете да освободите парите, които сте влагали за плащания по кредитна карта и/или заем, за да спестите за по-голяма първоначална вноска. Първоначална вноска от 20% или повече може да ви помогне да осигурите по-нисък лихвен процент, да намалите месечните си плащания и да ви направи добър кандидат за ипотечни кредитори. Докато купувачите на жилище за първи път не е задължително да правят големи първоначални вноски, ако сте в състояние да платите повече предварително или да поискате помощ от близки  с първоначалната си вноска, това може да ви направи по-жизнеспособен кандидат, което може да ви помогне да си осигурите дом по-лесно на по- конкурентен жилищен пазар.  Ако можете да си позволите дори повече, не препоръчваме да влагате всичките пари, които имате в банковата си сметка, за авансово плащане. Също така трябва да сте готови да платите за неща като разходи за затваряне и други такси, свързани с процеса на покупка. Освен това, в зависимост от проверката на вашия дом, може да възникне ремонт, който ще трябва да платите, след като получите ключовете за вашия дом. 

3.  Запознайте се с възможностите си за жилищен заем

 Познаването на всички видове налични ипотеки може да ви помогне да намерите най-добрата програма за жилищни заеми за вашето финансово състояние. Въпреки че най-често срещаният вид жилищен заем е конвенционална 30-годишна фиксирана ипотека, която се отнася до традиционен частен заем от банка, правилният тип заем за вас ще варира в зависимост от вашата конкретна ситуация. 

4. Намерете подходящия брокер 

След това ще искате да намерите професионален, опитен брокер, който има добри отзиви онлайн и разбира пазара. Можете да се свържете с доста агенции, докато намерите консултанта, който ви харесва.  Мислете за вашия брокер като за ваш мениджър по време на процеса - използвайте го като ресурс, за да намерите другите професионалисти, с които работите. Например доверен брокер може да ви помогне да намерите правилния ипотечен кредитор, тъй като той може да знае за конкретни лихвени проценти, за които иначе не бихте знаели, което може да ви спести доста пари през целия срок на вашия заем. 

5. Направете оферта, бързо

 Обикновено брокерите препоръчват първо да направите своята най-висока и най-добра оферта, за да бъде конкурентоспособна, което е особено важно в момента. В днешния пазар на екстремни продавачи трябва да сте готови да направите тази оферта бързо, поради което е изключително важно всичките ви финанси и документи да са готови. Обикновено може да имате непредвидени обстоятелства или отстъпки от страна на продавача във вашата оферта, които диктуват условията, които продавачът трябва да изпълни преди датата на затваряне, но на днешния пазар много купувачи избягват непредвидени обстоятелства, за да направят офертите си по-привлекателни. 

6. Преговаряйте за разходите по сключване на сделката 

За купувач разходите при затваряне са такси, които плащате за услугите на вашия ипотечен кредитор. Те включват разходи като застраховка за собственост, адвокатски хонорари и оценка на вашия дом, както и данъци. Понякога можете да включите разходите си при закриване във вашия заем, така че да не се налага да ги плащате от джоба си.