"Наемните цени в София: Вървим ли към нов връх или очакваме спад?"

16 Авг 2023

Време за четене: 1 минута

Имотният пазар в България постоянно се подлага на анализи, но предвижданията за дългосрочната му динамика са трудни, поради непредсказуемостта му. Въпреки това, анализаторите твърдят една обща прогноза , че цените на имотите достигнаха връх през края на 2022 г. и след това се очаква стабилизация или дори намаляване, но точното време на спада остава неопределено.

На наемния пазар в София, застоят до есента на 2022 г. се дължеше главно на влиянието на пандемията. Обаче, въпреки несигурната икономическа обстановка, все повече хора се насочиха към наемане на жилище, вместо купуване.

Тенденцията се измени през есента, когато осезаемо нарасна търсенето на жилища, които се отдават под наем, а съответно и техните цени. Например, за двустаен апартамент наемът се увеличи от около 620 лв. в януари 2022 г. на около 760 лв. в момента, което представлява ръст от 23%. Тристайните жилища, които са предпочитана опция за семейства, също се увеличиха от около 900 лв. на 1100 лв.

Според компанията "'Antre'', за по- желаните южни квартали е трудно да се намери двустаен апартамент под 800 лв., а за добро състояние на жилището бюджетът трябва да е около 900 лв. Предлагането е ограничено, което довежда до бързо изчезване на добрите оферти от пазара.

Прогнозите за тази година предполагат, че ако икономическата обстановка остане сегашната, наемите ще продължат да растат около 10% годишно.

Основните фактори, които допринасят за ръста на наемния пазар, са ограниченото предлагане, инфлацията и ниската безработица. Заради значителния ръст в хората търсещи жилище под наем, пазарът ще е значително по-ограничен, което води до нужда от това да се взимат по-бързо решения относно избора. В новите инвестиционни сгради със сигурност, наемателят има изобилие от варианти, но на по-високи цени. Инфлацията оказва влияние върху всички бюджети, включително и на наемодателите, които активно се консултират с брокери относно предлагането на наема, управлението на имота, инвестициите в него и оптимизирането на доходи.