РЗП и ЗП - Каква е разликата?

04 Окт 2023

Време за четене: 1 минута

ЗП (Застроена площ) и РЗП (Разгърната застроена площ) са две изключително важни понятия в света на недвижимите имоти. Те се използват за измерване и оценка на застроените площи и са от съществено значение при проектирането, строителството и търговията с недвижими имоти. Знанието и разбирането на тези понятия са съществено важни, както за инвеститорите, така и за всеки един собственик на имот.

Kакво представляват всъщност тези две понятия и защо са важна част от информацията за един имот ?

Застроена площ (ЗП):

Застроената площ на имот представлява площта, която е използваема от индивидуалния собственик. При определянето на ЗП следват следните правила:

  1. Ако външните стени имат отвори като прозорци или балкони, в застроената площ (ЗП) влиза цялата дебелина на стената.
  2. В случай че външните стени нямат отвори, в ЗП влиза половината от дебелината на стената.

За имоти, построени преди 1991 година, застроената площ се изчислява като сумираме квадратурите на всички помещения и дебелината на стените, на която се добавя 1/4 от площта на балкони, лоджии и тераси. След 1991 година е въведена наредба, според която в застроената площ на жилището влиза цялата площ на балкони, лоджии и тераси.

Разгърната застроена площ (РЗП):

Разгъната застроена площ(РЗП) включва застроената площ, използвана индивидуално от собственика на имота, заедно със съответните идеални части, асансьорна площадка, коридор, стълбище и останалите озеленени общи части.

Изчисляването на ЗП и РЗП е важен процес при продажба, наем или оценка на недвижими имоти, както и при проектирането на нови сгради. ЗП се използва за определяне на размера на отделните жилища и тяхната функционалност, докато РЗП дава обща представа за големината на сградата и цената се определя на база РЗП.